Sju dagar som skakade Kultursverige

almedalen_2015

”…en sorts kulturpolitisk thriller” skrev Ola Larsmo i Dagens Nyheter om Tidskriftsstriden: sju dagar som skakade Kultursverige. Antologin dokumenterar förra höstens stora strid om kulturtidskrifterna, en strid som mot alla odds slutade med att tidskrifterna fick behålla det statliga anslaget.

Tidskriftsstriden har denna dramatiska strid dokumenterats. Här finns upprop, riksdagsprotokoll och en rad artiklar om kulturtidskrifternas betydelse. Dokumentationen har sammanställts på initiativ av Nätverkstan i samarbete med Föreningen Sveriges Kulturtidskrifter.

”Det bestående värdet i att samla en debatt i en volym är att de tillsammans synliggör de djupt olika hållningar till vad kultur är och ­vilken roll den spelar i samhället” fortsätter Ola Larsmo i sin anmälan i DN. ”Konsten är den plats där samhället talar med sig självt, och det samtalet avlyssnas till exempel i kulturtidskrifter. Det är precis vad de håller på med.”

Samtidigt som Nätverkstan utger Tidskriftsstriden utkommer även volymen Kulturtidskrifterna och framtiden, som innehåller två aktuella studier av kulturtidskrifternas villkor. Den ena är en utredning som lett fram till att ett särskilt essästöd inrättats i Västra Götalandsregionen. Den andra studien handlar om just kulturtidskrifterna och digitaliseringen.

Båda dessa böcker presenterades under ett uppmärksammat seminarium i Almedalen, sommaren 2015. Medverkade gjorde Hans-Gunnar Axberger, Gabriel Byström, Ann Ighe och Gunilla Kindstrand. Se och lyssna till detta seminarium här (samtalet börjar 3 min in i inslaget).

Skaffa böckerna här.

 

Redaktion

20 augusti, 2015